A Bélesi-tó

Címkék: Bélesi-tó, Havasrekettyei vízesés, Jósikafalva

A Bélesi-tóAz 1050 méteres tengerszint fölötti magasságban található Bélesi-tó (másnéven: Jósikafalvai-tó) egy, a Gyalui-havasokban elhelyezkedő mesterséges víztározók közül, mely a Pádisi fennsíkról eredő Meleg-Szamos vizét duzzasztja fel.

Története 1978-ig nyúlik vissza, amikor elkezdték a gát építését. A 94 méter magas, 410 méter széles völgyzáró gát kb. 225 millió köbméter vizet képes maga mögé utasítani 825 hektár területen. A tó leghosszabb ága magas vízállás esetén eléri a 18 - 20 km - t, de e mellett még van egy 7- és egy 2 km hosszú mellékága is. A víz átlagmélysége 80 - 90 méter, de bizonyos pontokon eléri a 130 - 140 métert is.

A Béles nevű település hajdan a most víz alatt álló völgy mélyén terült el. A katlan szélessége néhol alig érte el a 20 - 25 métert. Az 1970-es évek végén a falut lebontották, a lakosokat felköltöztették a közeli hegy tetejére. Egyedül a templom maradt állva, mely egy dombra épült. Nyáron, alacsony vízállás esetén a tornya kilátszott a vízből néhány évvel ezelőttig, amikor ugyanis a víz nyomásának következtében összerogyott.

A tó közkedvelt a környékbeli búvárok körében, de a határon túlról is sokan eljönnek ide merülni.

Szólj hozzá "A Bélesi-tó" című bejegyzésünkhöz!