Torockószentgyörgy

Címkék: Torockószentgyörgyi vár, Enyedi kőköz, Ordaskő

Torockószentgyörgy gyakorlatilag egy kb. 610 lelket számláló magyar falucska Torockótól 4 km-re. Méretéhez képeset nagyon hosszú, rögös múlttal rendelkezik, akár csak északi szomszédja, Torockó, hiszen már a 14. századból is találunk róla feljegyzéseket.

A falu határában található Erdély egyik legszebb várromja. Falai számos csatáról, lázadásról tudnának mesélni. Az észak-dél irányban hosszan elnyúló kristályos mészkőszirten elhelyezkező várat (a népmonda szerint óriások építették) , a hajdani Ákos rendből származó Thoroczkay család kezdte el építtetni 1253-ban, majd alsó részét a 15. század végén csatolták hozzá. Az északi fekvésű Öreg torony épült a legrégebben, de mindmáig ez a legnagyobb éppségben megmaradt része a várnak. Eredetileg külön állt és egy védőfal vette körül. A vár falai helyenként 2-5 emelet magasságban még mindig állnak.

A várat a 18. század elejéig a Thoroczkay földesúri család lakta és bírtokolta.  A  Dózsa György által vezetett parasztfelkelés idején, 1514-ben felégették. 1704-ben , a II. Rákóczy Ferenc vezette szabadságharc idején érte a következő csapás a várat, mikor Tiege osztrák tábornok csapatai megostromolták, elfoglalták, majd felrobbantották.  Három évszázada lakatlanul áll és azóta pusztul.

 

Szólj hozzá "Torockószentgyörgy" című bejegyzésünkhöz!