Torockó - A hely, ahol a nap is kétszer kel!

Címkék: Torockó, Székelykő, Ordaskő

Torockó Erdély legnyugatibb székely végvára és talán legszebb faluja is egyben. A Torockói-hegység völgyében fekszik, az Ordaskő és a Székelykő hatalmas sziklavonulatai között.  Fekvésének köszönhetően nyáron a faluban látszólag kétszer kel fel a nap, hiszen egy kis időre visszabújik a Székelykő gigantikus sziklái mögé, hogy aztán újra előbukkanhasson.

A hajdani bányászfalu neve szláv eredetű és "vaskövet" jelent.  A legrégebbi feljegyzések szerint az 13. században még Thoroczkonak hívták, mely az idő múlásával vette fel mai alakját.

A Székelykő 1117 méter magas északi csúcsán valaha vár állott.  Az 1241-es tatárjáráskor székelyek segítségével szabadították fel a várat és a falut az ostrom alól,  ezért hálából nekik adományozták a várat.  Ennek az eseménynek köszönhetően kapta ez az óriási mészkőtömb a Székelykő elnevezést. Legmagasabb pontja 1128 méter, ami 600 méteres szintkülönbséget jelent a völgyben elterülő falu házaitól  számítva.

Torockó egy 600 lelket számláló szín magyar falucska, melynek sikerült megőriznie több évszázados kultúráját, hagyományait, helyi népviseletét, valamint érdekes és különleges építkezési stílusát. Kivált képpen jellegzetes az utcára nyíló pincelejárat.

Szólj hozzá "Torockó - A hely, ahol a nap is kétszer kel!" című bejegyzésünkhöz!